33η συνεδρίαση
Σήμερα εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής για να καταθέσει. Ο ίδιος είπε ότι υπηρετεί πολλά χρόνια στην Αντιτρομοκρατική και έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ήταν ο επικεφαλής σε τρεις κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον της Σ.Π.Φ.(έφοδος των ΕΚΑΜ στο Βόλο, συλλήψεις για όπλα σε Πειραιά και Νέα Σμύρνη, σύλληψη για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της Πάρου). Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι μια οργάνωση που ανήκει όπως η ίδια δηλώνει ξεκάθαρα στον αναρχικό χώρο. Η Συνωμοσία στην αρχή της δράσης της (Ιανουάριος 2008) είχε απασχολήσει την Κρατική Ασφάλεια και στη συνέχεια (μετά την τοποθέτηση τεσσάρων αυτοσχέδιων εκρηκτικών-εμπρηστικών μηχανισμών σε ισάριθμους \”ιερούς ναούς\”-εκκλησίες) πέρασε στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής. Ο ίδιος είπε πως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα της, δηλαδή ένα δίκτυο πυρήνων που δρουν αυτόνομα. Όπως είπε όποιος συμφωνεί με τις αξίες της Συνωμοσίας μπορεί να οικειοποιηθεί το όνομα της και να συμμετάσχει στο δίκτυο της. Για τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής οι εννιά σύντροφοι της Συνωμοσίας που έχουν αναλάβει την ευθύνη (\”προς τιμήν τους\” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) αποτελούν τον σκληρό πυρήνα (\”είναι η μητέρα οργάνωση των υπόλοιπων πυρήνων\”). Τόσο στις πράξεις τους, όσο και στα κείμενα τους είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι. Είπε χαρακτηριστικά \”πρόκειται για άτομα που δεν κρύβονται πίσω απ΄την ποινικοποίηση των φιλικών τους σχέσεων και δηλώνουν ότι είναι αμετανόητοι αντάρτες πόλεων\”. Ανέφερε ότι στη διάρκεια του αρχικού εντοπισμού του αυτοκινήτου που κινούνταν οι δύο σύντροφοι της Συνωμοσίας (οι οποίοι δεν ήταν τότε καταζητούμενοι) είχε σημάνει τότε γενικός συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική (η οποία αριθμεί περίπου 600 άτομα) και συμμετείχαν δεκάδες στελέχη της υπηρεσίας εναλλασόμενα μεταξύ τους για να μη γίνουν αντιληπτά. Επισήμανε πως οι σύντροφοι της Συνωμοσίας λάμβαναν διαρκώς μέτρα αντιπαρακολούθησης (άλλαζαν συνεχώς μέσα μεταφοράς, πήγαιναν μεμονωμένα στα ραντεβού τους, παρείχε ο ένας στον άλλον υποστήριξη από απέναντι πεζοδρόμια, κοίταζαν διαρκώς πίσω τους, δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα κ.α.) και για αυτό αρκετές φορές η Αντιτρομοκρατική έχανε τα ίχνη τους. Όπως δήλωσε η υπηρεσία φρόντιζε ιδιαίτερα ώστε να αποφευχθεί η ένοπλη συμπλοκή κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης για αυτό δεν επενέβη αμέσως με τον εντοπισμό τους, αλλά καλέστηκαν μονάδες των ΕΚΑΜ που έκαναν νυχτερινή επιδρομή.
Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής έλεγε και ξαναέλεγε πως ο εντοπισμός του \”ύποπτου\” αυτοκινήτου των συντρόφων ήταν \”τυχαίος\”, και πως όλα ξεκίνησαν από ανώνυμο τηλεφώνημα στο οποίο άγνωστος άνδρας ανέφερε ότι τα τρία καταζητούμενα μέλη της Συνωμοσίας διαμένουν προσωρινά στο Βόλο, και πως τους επισκέπτονται άλλοι δύο σύντροφοι που κινούνται με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια γνωστή τακτική της Αντιτρομοκρατικής η αναφορά στα δήθεν ανώνυμα τηλεφωνήματα, για να μην αποκαλυφθεί το επιχειρησιακό modus operandi της υπηρεσίας για τον εντοπισμό συντρόφων του αναρχικού αντάρτικου πόλης. Όμως όπως ειπώθηκε από σύντροφο της Συνωμοσίας προς τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής \”αυτή την φορά είσαστε τυχεροί και μας συλλάβατε, την επόμενη δεν θα έχετε την τύχη με το μέρος σας\”. Το δικαστήριο διέκοψε και θα συνεχίσει την επόμενη Πέμπτη.
32η συνεδρίαση
Στη συγκεκριμένη συνεδρία απουσίαζε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής ο οποίος οργάνωσε και συντόνισε την κατασταλτική επιχείρηση με την έφοδο των ΕΚΑΜ σε σπίτι-κρησφύγετο της Συνωμοσίας στο Βόλο. Η δίκη διεκόπη για τις 13 Μαρτίου.
Αλληλέγγυοι/ες στη Σ.Π.Φ.
τώρα, είτε συμβαίνει το ατυχές να πιάνεστε από τα λόγια του αντιτρομοκρατικάριου Ελευθέριου Χαρδαλιά, έτσι για χάριν γούστου, είτε λησμονείτε προς ώρας ότι διώκονται ένα κάρο άτομα στο γαμημένο αυτό δικονομικό πλαίσιο (και ειδικότερα στο πλαίσιο των αναφερόμενων επιχειρήσεων σε Βόλο, Πειραιά, Νέα Σμύρνη, Πάρο)
το θέμα αυτό χωράει συζήτηση μεγάλη προφανώς, η οποία ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να γίνεται με εμπιστευτικό τρόπο κι όχι μέσω ιστοσελίδων
εδώ όμως, σε δημοσιευμένο υλικό, μου προκαλείται η εύλογη απορία για ποιον ακριβώς λόγο διατυπώνονται με τον τρόπο που διατυπώνονται τα εξής συγκλονιστικά σε σχέση με την κατάθεση Χαρδαλιά:
«(…)Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι μια οργάνωση που ανήκει όπως η ίδια δηλώνει ξεκάθαρα στον αναρχικό χώρο.(…)Ο ίδιος είπε πως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα της, δηλαδή ένα δίκτυο πυρήνων που δρουν αυτόνομα. Όπως είπε όποιος συμφωνεί με τις αξίες της Συνωμοσίας μπορεί να οικειοποιηθεί το όνομα της και να συμμετάσχει στο δίκτυο της. Για τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής οι εννιά σύντροφοι της Συνωμοσίας που έχουν αναλάβει την ευθύνη (“προς τιμήν τους” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) αποτελούν τον σκληρό πυρήνα (“είναι η μητέρα οργάνωση των υπόλοιπων πυρήνων”). Τόσο στις πράξεις τους, όσο και στα κείμενα τους είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι. Είπε χαρακτηριστικά “πρόκειται για άτομα που δεν κρύβονται πίσω απ’ την ποινικοποίηση των φιλικών τους σχέσεων και δηλώνουν ότι είναι αμετανόητοι αντάρτες πόλεων”(…)»
τι είναι αυτό, ρε παιδιά; δηλαδή υπονοείτε ότι μεταφέρετε επί λέξει τέτοιες δηλώσεις αυτού του κωλομαλάκα, και χωρίς σχολιασμό, αλλά γιατί; μήπως να τις πάρουμε και τοις μετρητοίς;
ως «Αλληλέγγυοι/ες στη Σ.Π.Φ.», θαρρείτε πως αυτές οι διατυπώσεις συμβάλλουν έμπρακτα στην αλληλεγγύη προς τους αντάρτες της Συνωμοσίας; με ποιο σκεπτικό; ότι, «να, μωρέ, κοτζαμάν μαλάκας αντιτρομοκρατικάριος, και λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους» ή με ποια ακριβώς σκοπιμότητα;
είναι πολύ άστοχος αυτός ο τρόπος προσέγγισης της κατάθεσης του κάθε αντιτρομοκρατικάριου σε δίκες εναντίον αναρχικών – – αναλογιστείτε το την επόμενη φορά – -.
Βασικά πάνω σε αυτό που λες εγώ νομίζω πως αυτή η δήλωση του μπάτσου είναι ειλικρινής.
Νομίζω πως σε αντίθεση με τους σκατοκέφαλους της ασφάλειας η αντιτρομοκρατική καταλαβαίνει τι παίζει. Άσχετα με το πως διαχειρίζονται την “τρομοκρατία¨τα κανάλια για να κοιμίσουν την πλέμπα, το κράτος ξέρει πως διεξάγεται πόλεμος. Ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το αντίπαλο στρατόπεδο. Ουσιαστικά σου λέει με αυτήν την “αφελή” δήλωση ότι ξέρει.
Με αυτή τη βάση, και χωρίς να ξέρω για ποιος λόγους επέλεξαν τα παιδιά που κάνουν την ενημέρωση να βάλουν αυτή τη φράση, συνάγω δύο συμπεράσματα.
Πρώτον, ότι οι δηλώσεις περί ποινικοποίησης προσωπικών σχέσεων και περί δίωξης αόριστα της αναρχικής πολιτικής ταυτότητας είναι επιφανειακές, παρ΄ότι αληθείς, και εντάσσονται για μένα στο επικοινωνιακό παιχνίδι που ενορχηστρώνει το κράτος. Άσχετα με το αν συμμετέχεις ή όχι στο αντάρτικο και εφόσον υπάρχει ένας διεξαγόμενος πόλεμος πρέπει να παίρνεις θέσει επ’ αυτού του πολέμου όχι να πετάς τη μπάλα στην εξέδρα στις ούτως ή άλλως αναμενόμενες μεθοδεύσεις του κράτους. Σε ποιον μιλάς στην κοινωνία? Την προειδοποιείς ότι διώκεται η φιλία με αναρχικούς και πως υπάρχει ιδιώνυμο της αναρχικής ταυτότητας? Χέστηκε η κοινωνία. Το λες στο “χώρο”? Ο “χώρος” το ξέρει. Το γράφεις γιατί πρέπει κάτι να γράψεις? Ελπίζω όχι γιατί τότε συνειδητά ή ασυνείδητα κάνεις την παραπάνω υπεκφυγή.
Δεύτερον, άσχετα με τα φαντασιακά του κάθε αναρχικού ή αριστερού, το κράτος στοχεύει συγκεκριμένες λογικές και πρακτικές. Σε καλεί να διαλέξεις στρατόπεδο αλλά με διαφορετική έννοια. Όχι υποταγή ή επανάσταση. Αυτό ξέρει να το διαχειριστεί. Ή στον πόλεμο, σου λέει, ή κοίτα και σκάσε. Και στο “κοίτα” δεν εννοεί μόνο την κοινωνική απάθεια αλλά και όλες τις πολιτικές ενέργειες που δεν ενισχύουν το στρατόπεδο της αναρχικής εξέγερσης. Δηλαδή δε με νοιάζει αν είσαι αναρχικός απεργός, αν είσαι αριστερός συνδικαλιστής, με νοιάζει να μην περνάς τη γραμμή και να μπαίνεις στη μάχη. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι σύντροφοι επέλεξαν αυτή τη φράση. Οι αποδέκτες στο εσωτερικό του χώρου δηλαδή.