Ιταλία: Ενημέρωση για την υπόθεση του συντρόφου Φραντσέσκο Καρριέρι

Τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη του 2013 κυκλοφόρησε ένα γράμμα του Φρα μέσα απ’ τη φυλακή Σαντ’Αγκοστίνο της Σαβόνα (βόρεια Ιταλία). Ο σύντροφος οδηγήθηκε εκεί αρχικά, κατηγορούμενος ότι παραβίασε τους περιοριστικούς του όρους – συγκεκριμένα ότι κάλεσε φίλους του στο σπίτι όπου βρισκόταν έγκλειστος. Ήδη όμως απ’ τον Φλεβάρη του τρέχοντος έτους είχε αρθεί η απαγόρευση επικοινωνίας ή συνάντησης με άλλα πρόσωπα πλην των συγκατοίκων του, συνεπώς η αιτιολόγηση της απόφασης των διωκτικών αρχών να τον ξαναστείλουν φυλακή ήτανε μονάχα προσχηματική.

Ο ίδιος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αυτή η εμπειρία δεν μπορεί παρά να ενισχύσει τα ιδεώδη μου και το μίσος μου ενάντια σ’ αυτή την κακόφημη και εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία απαρτίζεται από δολοφόνους μπάτσους, σαδιστές δικαστές και γουρούνια πολιτικούς. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τους συντρόφους μου μες στο κελί, και όχι μόνον, που αμέσως μου απέδειξαν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους. Στέλνω όλη μου τη στοργή στους κοντινούς μου ανθρώπους και στην οικογένειά μου, που πάντοτε με στηρίζουν και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω».

Το παρακάτω φυλλάδιο μοιράστηκε εκτός των τειχών στη Σαβόνα, στις 28 Σεπτέμβρη, σε μιαν αυθόρμητη δράση αλληλεγγύης, όπου γράφτηκαν πολλά συνθήματα σε τοίχους ενάντια στην κανονικότητα μιας πόλης που φιλοξενεί μια διαβόητη φυλακή εν μέσω πολυκατοικιών.

Πάντα στο πλευρό όσων αγωνίζονται

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ο Φραντσέσκο βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε αναμονή της δίκης στην οποία κατηγορείται για συμμετοχή στην εξέγερση της 15ης Οκτώβρη 2011 στη Ρώμη. Εκείνες τις μέρες δινόταν μια μάχη ενάντια στις κυβερνήσεις και στις πολιτικές τους, που έφεραν ολόκληρη τη χώρα σε μια καταστροφική κρίση. Μια κρίση που δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, αλλά τ’ απότοκά της τα βιώνουμε κάθε μέρα, μια κρίση που μας υποχρεώνει να ζούμε κάτω απ’ ολοένα πιο δυσχερείς και πνιγηρές συνθήκες, εντείνοντας συνεχώς την εκμετάλλευσή μας, καθιστώντας μας όλο και πιο αλλοτριωμένους και πωρωμένους με κάλπικα όνειρα και επίπλαστες ανάγκες, διαιρώντας μας όλο και περισσότερο σ’ έναν πόλεμο αναμεταξύ φτωχών.

Χτες τ’ απόγευμα, την ώρα που ο Φραντσέσκο βρισκόταν με φιλική του συντροφιά στο σπίτι όπου τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό, κλιμάκιο καραμπινιέρων εισέβαλαν στο χώρο για έλεγχο, απήγαγαν τον Φραντσέσκο και τον μετήγαγαν στη φυλακή της Σαβόνα λόγω υποτιθέμενης παραβίασης ορισμένων υποχρεώσεων και περιορισμών που του είχαν επιβληθεί. Ωστόσο επικαλέστηκαν όρους που δεν ίσχυαν καν τη δεδομένη χρονική στιγμή, προλογίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σκλήρυνση της καταστολής εναντίον του. Η ανυπόστατη αυτή ενέργεια, αν δεν οφείλεται σε πλήρη ανικανότητα των μπάτσων, προήλθε από προμελετημένη, τρισάθλια και ύπουλη εκδικητική κίνηση της αστυνομίας.

Ανέκδοτα με καραμπινιέρους ξέρουμε μπόλικα, αλλά μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση να είναι τόσο ηλίθιος ο κομαντάντε των καραμπινιέρων του Βαράτσε ώστε να μην μπορεί να διαβάσει σωστά δυο απλά περιοριστικά μέτρα, και να διατάσσει τη φυλάκιση ενός ατόμου εναντίον του οποίου η απαγόρευση επισκεπτηρίου είχε ήδη αρθεί απ’ τον Φλεβάρη του 2013.

Πρόκειται το δίχως άλλο για μια βεντέτα από μέρους των «πάντα πιστών» στο καθήκον τους καραμπινιέρων, που υπερασπίζονται τους κρατικούς θεσμούς επιχειρώντας εναντίον όποιου αποστρέφεται με εχθρότητα την επιβεβλημένη αυτήν κοινωνική τάξη.

Αυτή η εξέλιξη είναι μια ξεκάθαρη εκφοβιστική κίνηση με στόχο να κάμψει το ηθικό όποιου ακόμα και στα δύσκολα βγάζει μπροστά την υπόθεσή του με αξιοπρέπεια, δικαιώνοντας κάθε λεπτό τις ιδέες και τις επιλογές του. Περιττεύει να πούμε ότι μια φυλάκιση δεν μπορεί ούτε τον Φραντσέσκο να λυγίσει, ούτε και να δαμάσει την επιθυμία για λευτεριά, που μας εμψυχώνει και μας σπρώχνει καθημερινά να μπούμε στο παιχνίδι και να ριχτούμε στον αγώνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ

Αυτές τις μέρες οι κρατούμενοι σε πολλές φυλακές ανά την ιταλική επικράτεια αγωνίζονται ενάντια στις συνθήκες εγκλεισμού τους. Στέλνουμε και σ’ αυτούς όλη μας την αλληλεγγύη.

Για έναν κόσμο δίχως φυλακές! Λευτεριά σε όλες κι όλους!
Solidali15ottobregenova@gmail.com

Μετά την επικύρωση της εντολής επαναπροφυλάκισης του Φραντσέσκο, στις 3 Οκτώβρη, ο σύντροφος μεταφέρθηκε στη φυλακή του Σανρέμο. Μπορείτε να του γράψετε στην παρακάτω διεύθυνση:

Francesco Carrieri
Casa Circondariale di Sanremo, Strada Armea 144, ΙΤ-18038 Sanremo (Imperia), Ιταλία

Πηγή

Το γράμμα του συντρόφου

Κείμενα για τα γεγονότα: 1,2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *