Χιλή: Κάτω τα χέρια από το σύντροφο Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες

Με οργή μεταδίδουμε, κατόπιν ενημέρωσης από τη Συλλογικότητα Ενάντια στις Φυλακές Vuelo de Justicia, ότι τα σκουπίδια της χιλιανής δεσμοφυλακής μεθοδεύουν παράταση κράτησης του αιχμάλωτου αντάρτη Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες στα δημοκρατικά τους μπουντρούμια.

Στις 20 Νοέμβρη 2013, οι ιθύνοντες ανθρωποφύλακες κατέθεσαν στην εισαγγελία μία καταγγελία εναντίον του συντρόφου για άμεσες απειλές εναντίον της υπηρεσίας των φυλακών. Η εν λόγω καταγγελία βασίζεται σε κείμενα του Χοσέ Μιγκέλ μέσα από τη φυλακή (τα οποία και μεταφόρτωσαν από σελίδες αντιπληροφόρησης), όπως και σε διάφορα έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν ύστερα από μπούκα στο κελί του.

Πέραν αυτού, στις 6 Νοέμβρη ο σύντροφος είχε έρθει σε σύγκρουση με προσωπικό του αναρρωτηρίου της φυλακής Κολίνα ΙΙ, στην οποία κρατείται, μετά από άρνηση να του χορηγήσουν τα φάρμακα τα οποία χρειαζόταν αφού είχε εμφανίσει υπερτασική κρίση. Κατόπιν τούτου, η υπηρεσία έβαλε μπρος τ’ αντίποινα, απαγορεύοντάς του τον προαυλισμό, διεξάγοντας έφοδο στο κελί του, κι ενημερώνοντάς τον πως «θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες». Ο σύντροφος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, και αναμένει να δει τι είναι η νέα δίωξη που του μαγειρεύουν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Χοσέ Μιγκέλ συμπληρώνει την πολυετή ποινή του τον Φλεβάρη του 2014, και ενδεχόμενη αίτηση για επιβολή προφυλάκισης εναντίον του θα σημάνει την παράταση του εγκλεισμού του. Ας κάνουμε ό,τι περνάει απ’ τα χέρια μας για να δώσουμε στα καθάρματα της σωφρονιστικής υπηρεσίας να καταλάβουν ότι ο σύντροφος δεν είναι μόνος.

Ακολουθεί μετάφραση πρόσφατου γράμματος του Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες, στο οποίο περιγράφει το περιστατικό της 6ης Νοέμβρη και καλεί σε άμεσες δράσεις αλληλεγγύης.

Σήμερα οι καταπιεστές της δεσμοφυλακής επιχείρησαν, ως συνήθως, να παραβιάσουν το δικαίωμά μου στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που χρειάζομαι για το χρόνιο άσθμα και την αρτηριακή υπέρταση, παρ’ ότι η συνταγογράφηση έχει γίνει από γιατρούς του τιμωρητικού αυτού θεσμού.

Σήμερα λοιπόν, Τετάρτη, 6 Νοέμβρη 2013, ενόσω βρισκόμουνα σε υπερτασική κρίση κι αφού κατάφερα να περάσω με μεγάλη δυσκολία απ’ τους διαφόρους ελέγχους των φρουρών, κατόρθωσα να φτάσω μέχρι τ’ αναρρωτήριο της φυλακής για να απαιτήσω περισσότερα φάρμακα, τα οποία μου παρακρατούσαν για τρεις μέρες. Όμως έπεσα πάνω στο δεσμοφύλακα που ’τανε αρμόδιος για την πρόσβαση στ’ αναρρωτήριο, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά κι αλαζονικά το δικαίωμά μου στην υγεία.

Αυτό κατάφερα να το αντιστρέψω μπήγοντας τις φωνές σ’ έναν αξιωματικό της δεσμοφυλακής, ο οποίος βλέποντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμουν μ’ έμπασε στ’ αναρρωτήριο, όπου τελικά μου δώσανε τις πρώτες βοήθειες και μου χορήγησαν τ’ αναγκαία φάρμακα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, μέρες πριν το συγκεκριμένο συμβάν, κατέθεσα έγγραφη αίτηση για μεταγωγή μου σε άλλη φυλακή, όπου θα μπορώ να έχω πρόσβαση στην απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, γνωρίζοντας ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εδώ πέρα είναι σχεδόν μηδαμινή.

Ως μέσο πίεσης, και για να εκφράσω το μπούχτισμά μου μπροστά στις διάφορες αδικίες και κοροϊδίες που συμβαίνουν εδώ μέσα, αποφάσισα σ’ ένδειξη άρνησης και ανταρσίας να μην ξυριστώ ωσότου λάβει χώρα η μεταγωγή μου, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα της πραγματοποίησης μιας απεργίας πείνας αν δεν λάβω μιαν απάντηση άμεσα.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η οικογένειά μου δεν μπορεί να μ’ επισκέπτεται τακτικά, λόγω της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στον τόπο κατοικίας τους και στη φυλακή της Κολίνα ΙΙ, και του υπέρογκου ποσού που συνεπάγεται κάθε μετακίνηση.

Απευθύνω ένα κάλεσμα αλληλεγγύης και ανοιχτής στήριξης με οποιαδήποτε μορφή ή χειρονομία, έτσι ώστε να γίνει σαφές πως όταν ένας μαχητής αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του δεν πρόκειται να ’ναι ποτέ του μόνος.

Απ’ την 4η πτέρυγα του κέντρου εξόντωσης της φυλακής Κολίνα ΙΙ.

Με την ανταρσία να φουντώνει
Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες

O Χοσέ ξεκίνησε την αντάρτικη δράση από τις τάξεις των παράνομων πυρήνων του ΚΚΧ, στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ. Έχει συλληφθεί και φυλακιστεί αρκετές φορές, για τη συμμετοχή του σε ένοπλες απαλλοτριώσεις. Από το 1988, αρχίζει να προσεγγίζει ριζοσπαστικές αντιεξουσιαστικές θέσεις. Καταδικάστηκε εκ νέου το 1991, για κατοχή πολεμικών όπλων και σύσταση ομάδας μάχης, σε 20 χρόνια φυλακή, αφού συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του δύο τουφέκια. Το 2007, 14 μήνες πριν το τέλος της ποινής του, κάνει χρήση της «κυριακάτικης άδειας» από τη φυλακή, για να περάσει εκ νέου στην παρανομία, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2010, όταν συνελήφθη κατά τύχη, μετά από τροχαίο. Κρατείται στη Φυλακή Κολίνα, στο Σαντιάγο. (Μηδενιστική Πορεία,τ.3ο)

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *