Αναδημοσίευση από το Contra Info:
Δύο δελφίνια απελευθερώθηκαν σπό το δελφινάριο της πόλης Ευπατορία, ως αποτέλεσμα μιας ειδικής επιχείρησης με υποβρύχιο εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας με πανσέληνο της 20ης Ιούλη 2013, κολυμπήσαμε υποβρυχίως μια απόσταση 2 χιλιομέτρων και παραβιάσαμε την περίμετρο ασφαλείας του δελφινάριου. Κόψαμε τα δίχτυα και μπήκαμε μέσα στις πισίνες όπου βρίσκονταν τα δελφίνια. Μέσα στην επόμενη ώρα κόψαμε ένα μεγάλο μέρος του περιμετρικού φράγματος, ενόσω τα δελφίνια μας ενθάρρυναν με πλαταγίσματα και σφυρίγματα. Η υποστήριξή τους μας γέμισε με χαρά και ενθουσιασμό.
Αυτή υπήρξε μια αξέχαστη συνάντηση και μια ενθαρρυντική εμπειρία για μας. Με το που τελειώσαμε τη δουλειά, εγκαταλείψαμε την περιοχή όπου έλαβε χώρα η επιχείρηση. Παρεπιπτόντως, η συγκεκριμένη φυλακή ήταν εξοπλισμένη με κάμερες νυκτός, αλλά τα ερυθρά μάτια τους ήταν στραμμένα στους διαδρόμους και στα καθίσματα των θεατών. Κανείς δεν περίμενε να προσεγγίσουμε τον χώρο από κάτω. Τα δελφίνια, μόλις νιώσαν τον αγέρα της λευτεριάς και τα ανοιχτά νερά, διέφυγαν προς τη νυχτερινή θάλασσα.
Φώκιες σε περιοδεία
Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ζώων/Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία
Μπορείτε να βρείτε τις αναλήψεις ευθύνης και στο αρχείο.
Γνωρίζουμε αν αυτά τα δελφίνια ήταν γεννημένα στην αιχμαλωσία ή όχι? Γιατί παίζει ρόλο, αν είχαν δηλαδή τις ικανότητες και την ευκαιρία επαναπρόσληψης των απαιραίτητων ενστίκτων πριν αφεθούν ελεύθερα? Γιατί αν επιχειρείται στο έτσι, δίχως μελέτη των ατομικών αναγκών του ζώου, που δεν είναι ίδια με το άλλο, τότε δεν αναγνωρίζω παρά το ότι δεν υπάρχει σεβασμός στο ίδιο το ζώο και τη μοναδικότητά του. Για παράδειγμα γνωρίζω πως κάποια δελφίνια ενδέχεται να έχουν δεχτεί κακοποίηση και να είναι ιδιαίτερα φοβικά σε νέα περιβάλλοντα και δραστικές αλλαγές, πώς μπορούμε να το ξέρουμε εκ των προτέρων? Κανένα ζώο δεν είναι ίδιο με το άλλο, δεν είναι λοιπόν δύο δελφίνια σκέτα, αλλά δύο δελφίνια με τα ξεχωριστά τους γνωρίσματα. Υπάρχει πχ η ικανότητα να πιάνουν ζωντανά ψάρια ή θα ψοφήσει κάποιο από πείνα? Είναι και τα δύο το ίδιο ικανά να προσαρμοστούν με τον ίδιο ρυθμό στην αλλαγή? όχι πιστεύω. Υγεία, φυσική κατάσταση, υπήρχε πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες. Θα ενδιαφερόμουν να μάθω.
Κοίτα αυτό που έχω αντιληφθεί εγώ, διαβάζοντας τα σχετικά κείμενα και συζητώντας με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες αυτών των αντιλήψεων είναι πως η απελευθέρωση έχει να κάνει με την ανάκτηση της ελευθερίας του ζώου. Π.χ. η απελευθέρωση ενός γουνοφόρου ζώου από μια φάρμα εκτροφής όπου θα βρει σίγουρο και βασανιστικό θάνατο δεν νομίζω πως λαμβάνει υπόψιν της την επιβίωση του ζώου, αφενός επειδή τα ζώα σε αντίθεση με εμάς έχουν ακόμα τα ένστικτά τους και άρα υψηλές πιθανότητες για επιβίωση και αφετέρου επειδή αν το δεις αντικειμενικά, από να πεθάνεις γδαρμένος και βιασμένος(δες σχετικά κείμενα για τη βιομηχανία γούνας) καλύτερα να πεθάνεις στο δάσος ελεύθερος. Πόσο μάλλον όταν ο εκμεταλλευτής παθαίνει τεράστια οικονομική ζημιά.